20 éves a Mozdulj, Magyarország!

2017 MOZDULJ, MAGYARORSZÁG!

Mozdulj, Érd!

Jó tudni, hogy az egészséges létezés stabil megtartását támogató életviteli szokások között a rendszeres optimális idejű és intenzitású testedzés (fizikai aktivitás) „rendszeres szedése” a leghatásosabb káros hatással nem bíró egy életen át szedhető életminőséget javító gyógyszer.

A rendszeres fizikai aktivitás/testedzés támogatja testi-lelki-szellemi egészségünk megtartását, mert

 növeli az állóképességet és egyéni energiát,

– fokozza az intenzív és hatékony fizikai-szellemi munkavégzést, 

– könnyebbé és tudatosabbá teszi stresszhelyzetek kezelését,

– javítja a határozottságot, a dönteni tudást,

– elősegíti a testi-lelki harmóniát, (csökkenti a depresszió, a hipochondria és a szorongás kialakulását),

– növeli a szellemi koncentrációs képességet és kitartást,

– növeli a biztonságérzést, az önbecsülést, az önbizalmat, az akaraterőt, 

– vonzóbbá/karcsúbbá alakítja a testet, a hatékonyan szabályozza az optimális testösszetétel kialakítását, elősegíti a jobb megjelenést,

– növeli az erősebb aktív izom- és csontrendszer kialakulását és megtartását, késlelteti a csontritkulást, lelassítja az öregedési folyamatot,

– elősegíti a nyugodtabb mélyebb alvást, és a szervezet gyorsabb regenerálódását,

– csökkenti a testi panaszokat (jobb emésztés, ritkább székrekedés, stb.),

– nagymértékben elősegíti a jobb közérzet kialakítását,

– csökkenti az ízületi- és hátfájdalmakat,

– segíti a szív –érrendszeri, mozgásszervi, daganatos és elhízással járó betegségek megelőzését,

– a tökéletes testtartást biztosít,

– alkalmat ad a társas és egyéni kapcsolatok létesítéséhez és a már meglévő kapcsolatok ápolásához.

A „mozgásgyógyszer” a testedzés, a sport általános kedvező hatásain túlmenően alkalmazható:

– egyes betegségek prevenciójában,

– egyes betegségek kezelésében és

– rehabilitációjában.

Mit jelent a rendszeresség?

Fejlesztés esetén minimálisan heti három-négy, szinten tartás esetén minimálisan heti 2 alkalom, (alkalmanként 30-60 perc).

Kinek mennyi az optimális dózis?

Az optimális dózis ideje (mennyisége) és intenzitása (minősége): mindig a pillanatnyi fizikai fittségi szinttől, a szervezete aktuális kondicionális állapotától függ.  Az edzéstervezés célja, a pillanatnyi edzettségi állapotnak megfelelő egyénre szabott terhelés: a „Se többet, se kevesebbet” elv követése.

A „pillanatnyi” fizikai állapot meghatározása/minősítése történhet terhelés-élettani laboratóriumi végzett vizsgálattal, illetve az e célra kifejlesztett egészségközpontú fittséget mérő  motorikus próbarendszerrel.

Hazánkban Mozdulj, Magyarország elnevezéssel 1997-ben, a versengfeni vágy Polgárok számára  egészségközpontú fittséget mérő sportvetélkedőt indítottunk el.

A versenyt azóta minden esztendőben sikeres döntővel zártuk Budapesten. A program igen népszerű lett nem csak a fiatalok, hanem a felnőtt lakosság körében is.

A TF-en történt sajnálatos tűzeset miatt, (fedett csarnokkal és futópályával rendelkező sportlétesítményt) új helyszínt kellett keresni a már hagyományosnak mondható verseny lebonyolításához.  

2017-ben is Érden a Batthyány Sportiskola Igazgatója (több testnevelő tanár kérésére) térítésmentesen adott új otthont a huszadik alkalommal megrendezésre kerülő verseny sikres lebonyolításához. A különféle szempontok szerinti legfittebbek (emlékléap, sderleg, oklevél, érem, sportszerek) szerény jutalmzását Érd Polgármestere biztosította. 

A verseny lebonyolításához a hazánkban (Sportkórház Kutató Intézetében) kifejlesztett egészségközpopntú fittség megbízható mérésére alkalmas  Mini Hungarofit módszert alkalmazzuk.