KÖNYV ISMERTETŐ

Mérd Magad! könyv

Fittség egészség tudatosan! Mini Hungarofit

Ha a statisztikai adatoknak hinni lehet, a XXI. század küszöbét hazánk a gazdaságilag fejlett országok között a kirívóan rossz egészségi állapotú országok között lépte át.

Egy ország lakosságának az egészségi állapotát számos történelmi, társadalmi, gazdasági, kulturális tényező befolyásolja, de alapvetően az életmódja határozza meg.

 

Hungarofit – Mérd Magad! – módszerek a fizikai állapot pontos felméréséhez.
Keresse a nagyobb könyvesboltokban!

A magyar nép vészesen mozgásszegény életmódja miatt, ma már nem csak testileg, hanem lelkileg is beteg. Az életkor előrehaladásával egyre kevesebbet sportolunk, testünk fizikai igénybevétele, felnőtt korban szinte a nullára csökken. A következő nemzedékek fizikai és pszichés jólétét, magatartását, tanulási képességeit illetően, komoly aggodalomra ad okot, hogy a legújabb kutatási eredmények szerint, hazánkban már az óvodáskorúak sem mozognak eleget.

Közel két millió 7-25 éves fiatal hiteles (Hungarofit) mérési eredménye alapján elmondhatjuk, hogy az elmúlt húsz esztendőben, az oktatásban eltöltött évek alatt a tanulók fizikai állapotában az alább felsorolt legfőbb változásokat regisztráltuk: 1985-ben a lányoknál 16.5 éves, a fiúknál 17.5 éves korban, 2001-ben lányoknál 13 éves korban, a fiúknál 16 éves korban fejeződött be a fizikai állapotuk fejlődése/fejlesztése.

Napjainkban a 7-18 éves fiatalok több mint a fele csak mérsékelt fizikai teljesítményre képes, ebből mintegy 30-35 %-ra tehető azoknak az aránya, akik fizikailag olyan gyengék, hogy testi egészségük mellett a lelki egészségük, és a tartós hatékony szellemi-fizikai munkavégző képességük is veszélybe kerülhet. Nem sportol a fiatalok 2/3-a, a fiúk 63 %-a, lányok 70%- a.

A nem sportoló fiatalok több mint fele: lányok: 60%-a, a fiúk: 55 %-a semmit, vagy csak 1-2 órát mozog hetente! Ezek a fiatalok vészesen mozgásszegény életmódjuk miatt rizikócsoportnak tekinthetők, gyenge fizikumuk miatt egészségileg hátrányos helyzetben vannak, egyrészt a vészesen mozgásszegény életmóddal összefüggésben hozható betegség fajták kialakulását illetően, másrészt az állandó fáradtság, rossz közérzet okozta egészséges önbizalom hiány miatti fokozott stressz hatás droggal történő levezetése miatt.

A felnőtt lakosságnál még rosszabb a helyzet, hiszen 84 (!) százalékáról mondható el, hogy sem rendszeresen, sem alkalomszerűen nem sportol.

A felnőtt lakosság körében is ma már egyre többen felismerik és elismerik, hogy a rendszeres optimális idejű és intenzitású testedzésnek/fizikai aktivitásnak egészségfejlesztő, egészségmegőrző hatása van, de csak kevesen végeznek önállóan testedzést. Ennek egyik oka, hogy fiataljaink az oktatásban eltöltött évek alatt nem kapják  meg elméleti és gyakorlati síkon, azokat a humánbiológiai (élettani, egészségtani és edzéselméleti) ismereteket, amelyek alapvetően szükségesek az önálló tudatos fittség méréshez, az optimális idejű és intenzitású  edzéstervezéshez.

 

 

EGYÉNI KIÉRTÉKELŐ PROGRAM AZ EGÉSZSÉGKÖZPONTÚ FITTSÉG HUNGAROFIT MINŐSÍTÉSÉHEZ

FIGYELEM!  JELENLEG CSAK EZ A PROGRAM MŰKÖDIK!

 

Írja be a nemét és az életkorát válassza ki az Ön által alkalmazni kívánt mérési módszert

 

Hungarofit egészségközpontú fittséget minősítő motrorikus próbarendszer alkalmazása esetén 1 (a menűben szereplő, szabadon váalsztott)  aerob fittséget mérő) és 6 különféle izomsorok/izomcsoportok fittségét mérő motoprikus próbábában elért teljesítményhez tartozó pontértékek alapján történik a fittségi szint Hungarofit minősítése. (Hiányosan felvdett adatok alapján az egyén fittség szintje nem minősíthető!!!)

E MÉRÉSI MÓDSZERHEZ 7-25 ÉVES KORÚAK SZÁMÁRA VAN KOROSZTÁLYONKÉNTI ÉS NEMENKÉNTI PONTÉRTÉKELÉSI RENDSZER,

 

  – Mini Hungarofit egészségközpontú fittséget minősítő motorikus próbarendszer alaklmazuása esetn 1 (a menűben szereplő,+ tetszőlegesen válaszott) aerob fittséget és 4 különféle izomsor/izomcsoport fittségét mérő motorikus próbában  elért teljesítmény pontértékei alapján történik a fittségi szint Hungarofit minősítése.  (Hiányosan felvett adatok alapján az egyén fittség szintje nem minősíthető!!!)

E MÉRÉSI MÓDSZERHEZ KOROSZTÁLYONKÉNTI ÉS NEMENKÉNTI PONTÉRTÉKELÉSI RENDSZER TARTOZIK 4 ÉVES KORTÓL KORHATÁR NÉLKÜL

 

MINDKÉT PRÓBARENDSZER AZ EGÉSZSÉGKÖZPONTÚ FITTSÉG VIZSGÁLATÁHOZ SZÜKSÉGES ELSŐRENDŰ FAKTOROKAT MÉRI: AEROB FITTSÉGET ÉS (A MINDENNAPI TEVÉKENYSÉG SORÁN LEGINKÁBB IGÉNYBEN VETT IZOMSOROK) IZOMERŐ FITTSÉGET, EZÉRT A KÉT  MÉRÉSI MÓDSZER EGYMÁSSAL HELYETTESÍTHETŐ, 
 

– A letölthető anyagok között keresse meg a próbarendszerhez tartozó mérési és értékelési útmutatót, és az ott leírtak alapján végezze el próbákat.

– Az egyes motorikus próbákban elért teljesítménye alapján a program azonnal kiértékeli és minősíti pillanatnyi EGÉSZSÉG/TERHELHETŐSÉG KÖZPONTÚ FITTSÉG SZINTJÉT.

 

 

 FIGYELEM A CSOPORTOS KIÉRTÉKELŐ PROGRAMRA JELENLEG NINCS SZÜKSÉG, MERT A KÖZOKTATÁS TERÜLETÉN AZ MDSZ ÁLTAL KÖTELEZŐVÉ TETT NETFIT MÓDSZERREL KELL MÉRNI FIATALJAINK FIZIKAI ÁLLAPOTÁT.

AZ EHHEZ KÉSZÜLŐ KIÉRTÉKELŐ PROGRAM ÉS ANNAK A TESZTELÉSE IS ÖN FIANSZÍROZÁSSAL KÉSZÜLT!! 

A CSOPORTOS   KIÉRTÉKELŐPROGRAM TESZTELÉSE SORÁN AZ EGYES MOTORIKUS PRÓBÁKBAN ELÉRT  TELJESÍTMÉNY PONTÉRTÉKEKRE VALÓ  ÁTSZÁMÍTÁSAKOR  NÉMI HIBÁT TALÁLTUNK, EZÉRT JELENLEG EZ A PROGRAM NEM HASZNÁLHATÓ!.